Nieuws uit de streken

Nieuws uit de streken
Dianne

De Boert Bewust streken praten je bij over alle ontwikkelingen in de streken, een terugblik naar afgelopen zomer en een vooruitzicht naar 2023. Lees erover in de stukjes hieronder. 

Vallei Boert Bewust

Dit najaar hebben we bij verschillende boeren met een open dag gestaan om tekst en uitleg te (helpen) geven. We zijn enthousiast geworden op de landelijke deelnemersbijeenkomst van Boert Bewust. Door met onze collega’s uit andere streken te sparren ontstond er nieuw elan.

Vallei Horstee bestond 25 jaar. Zij actief op verschillende vlakken in de agrarische sector en hebben veel contacten met de burger. Op hun open dagen hebben wij met onze melkproeverij gestaan.

Natuurlijk zijn er ook plannen voor de komende tijd: In 2023 gaan we ons tienjarig jubileum vieren. In januari is de nieuwjaarsborrel voor deelnemers en partners bij ABZ en de plannen voor de verlichte boerderijenroute zijn al in een gevorderd stadium. Het begint al te leven, mensen hebben er zin in! Dat motiveert ons er een prachtig spektakel van te maken, in de regio Putten, Nijkerk Voorthuizen deze keer. Social media lopen goed en de volgers groeien gestaag. Wij zijn benieuwd wat 2023 ons voor moois gaat brengen!

Bekijk hier de website van Vallei Boert Bewust

 

Vechtdal Boert Bewust

Vechtdal Boert Bewust heeft op 7 november een inspirerende ledenbijeenkomst gehad. Daarnaast is Vechtdal alweer druk bezig met de voorbereiding voor de verlichte trekkertocht op 23 december 2022. Dit jaar organiseren ze niet één maar drie verlichte optochten. Dit organiseren ze samen met de PR-commissies van LTO Vechtdal en AJK Ommen (Agrarisch Jongeren Kontakt). Het is de bedoeling dat we langs meerdere woonzorgcentra rijden om de bewoners een warme kerstgroet te brengen. Er komen afzonderlijke routes in de gemeente Hardenberg, de gemeente Ommen en de gemeente Dalfsen.
Heb je een trekker en wil je graag meerijden? Geef je dan op door een mail te sturen naar het betreffende onderstaande mailadres. Je ontvangt dan meer informatie. We vragen je dan in ieder geval om op 23 december je trekker zo mooi mogelijk met verlichting te versieren. Het resultaat zal prachtig zijn.
Voor Hardenberg : Marleen.kosse@hotmail.com
Voor Ommen       : trekkertochtommen@outlook.com
Voor Dalfsen        : Corlands@hotmail.com
Wil je graag naar deze optocht kijken? Hou dan onze website en facebookpagina in de gaten.
En in de kerstvakantie is het weer mogelijk om biggetjes te knuffelen bij de Ruimte in Dalfsen. Op dit moment zijn er nog geen data bekend. Houdt onze website dus goed in de gaten.

Bekijk hier de website van Vechtdal Boert Bewust.

 

Drenthe Boert Bewust

In maart 2022 is Drenthe Boert Bewust gestart. Afgelopen periode is er hard aan de weg getimmerd om de naamsbekendheid in de streek te vergroten; zo hebben verschillende deelnemers een open dag georganiseerd en zijn de eerste borden onthuld. Daarnaast heeft Drenthe samen met Westerkwartier Boert Bewust op de jaarbeurs in Roden gestaan, een mooi evenement om met veel mensen in gesprek te gaan. Op dit moment is de streek bezig om een activiteitenkalender voor 2023 te maken; deze zal gevuld worden met een hoop bord onthullingen en andere leerzame en gezellige activiteiten!

Bekijk hier de website van Drenthe Boert Bewust

 

Rijk van Nijmegen en Maas en Waal Boert Bewust

Tijdens de zomer 2022 hebben we met diverse activiteiten meegedaan aan Boeren en Tuinders pakken uit deze zomer! Van kleinschalig biggetjes knuffelen tot een goed bezochte Kids Toer de Boer! Er was voor ieder wat wils. Ook hebben er nog twee bordonthullingen plaatsgevonden en hebben we weer nieuwe deelnemers aan onze streek weten te verbinden.

We zijn met het partnerbeleid aan de slag gegaan en dat heeft geresulteerd in inmiddels vier partners die ons financieel willen steunen. N.a.v. de training schrijven zijn we begonnen met een maandelijks nieuwsartikel in een regionaal weekblad van de gemeente.

Tot slot de verlichte boerderijenroute op donderdag 29 december. Na twee jaar voorbereiden zonder resultaat (corona) hopen we dit jaar een mooie activiteit neer te zetten!

Bekijk hier de website van Rijk van Nijmegen en Maas en Waal Boert Bewust.

 

Westerkwartier Boert Bewust

Afgelopen zomer hebben we samen met Plaatselijk Belang De Wilp een avond-4-daagse georganiseerd. Deze ging door weilanden en stallen heen. Ruim 150 wandelaars hebben vier dagen genoten van de mooie omgeving.

In augustus was de zomereditie van ”Boeren en tuinders pakken uit”. Wij hebben hieraan deelgenomen met een fietstocht. Ongeveer 250 fietsers genoten van de tocht door het Westerkwartier.

Onderweg konden twee melkveehouderijen en een kalverhouderij bezocht worden.  Ook werd er onderweg kaas, broodje hamburger en ijs uitgedeeld. De deelnemers konden dit wel waarderen.

Nu zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de verlichte trekkertocht en een verlichte boerderijen route.

Van de organisatie van vorig jaar hebben we veel geleerd en we zijn vol enthousiasme bezig er een groot succes van te maken.

Helaas lukt het nog niet meer deelnemers te werven. Hier gaan we volgend jaar mee aan de gang.

Bekijk hier de website van Westerkwartier Boert Bewust

IJsseldelta Boert Bewust

Een terugblik op de zomer van IJsseldelta Boert Bewust

‘Je volgt je neus en schuift aan bij een mooi gedekte, lange tafel. Je gaat zitten, krijgt iets te drinken, proost met je tafelgenoten en zet een koptelefoon op. Terwijl je alle stadsgeluiden om je heen vergeet, krijg je een klein gerechtje voorgeschoteld. Verschillende geluiden nemen je mee naar het platteland. Naar een boer uit de omgeving, die begint te vertellen. De boer die het eten dat op het bord ligt verbouwd heeft. Je proeft en je luistert, glimlacht of fronst. Je proost met je tafelgenoten, wenst elkaar eet smakelijk en praat na afloop met elkaar na over de verhalen die je hebt gehoord’.

Zo zag het event Van Riek tot Vork eruit dat IJsseldelta en Vechtdal Boert Bewust afgelopen zomer op het Grote Kerkplein in Zwolle organiseerden. De in totaal 300 gasten aan tafel kwamen zo op een speelse manier dichterbij de boer en legden de link tussen dat wat je eet en waar dat vandaan komt.

Onze boerinnen Gerrie Kok en Silvia Kattenberg deden dat op de zomermarkt in Hasselt nog eens dunnetjes over. Zij maakten heel veel mensen blij met heerlijke zelfgebakken pannenkoeken. Bezoekers konden ook meedoen aan een leuke prijsvraag: raden hoeveel melk koe Jantje in haar leven al heeft gegeven. Het antwoord was 33.277 liter melk. Ook was er een leuke quiz voor kinderen. De winnaars mochten een dagje op pad met de dierenarts van Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland.

Vooruitblik kerstactiviteit: Trekker Lichtjes Optocht

Op donderdagavond 15 december kunnen inwoners uit de gemeenten Zwartewaterland en Zwolle (Stadshagen) genieten van een Trekker Lichtjes Optocht. Op deze manier willen we licht en plezier brengen in deze donkere dagen voor kerst. Ook aan mensen die minder goed ter been zijn is gedacht, de optocht zal ook langs een verzorgingshuis rijden. Na afloop staat er voor alle deelnemers van de Trekker Lichtjes Optocht warme chocolademelk en een hapje klaar.

Bekijk hier de website van IJsseldelta Boert Bewust.

Salland Boert en Eet Bewust

Afgelopen najaar hebben wij ons tweede werkbezoek georganiseerd, dit maal voor gemeente Raalte. De raadsleden en wethouder zijn bij drie Sallandse boeren op bezoek geweest, en hebben gehoord wat er momenteel allemaal speelt op de boerenerven. We hebben het gehad over de vele zorgen en onzekerheden, maar ook over toekomstplannen en het cruciale belang van boer-burger verbinding hierin.
Momenteel zitten wij midden in de voorbereidingen voor de verlichte boerderijenroute in Salland, genaamd: Salland in de spotlights! Na een geslaagde editie vorig jaar met ruim 2400 bezoekers, zetten wij ons mooie Sallandse buitengebied dit jaar wederom in de schijnwerpers. Dit doen wij gezamenlijk met LTO Salland, en alle aanwonenden langs de route. Zo hopen wij als ‘boeren en buitenlui’ een lichtpuntje te zijn voor anderen. De route wordt op vrijdagavond 16 december georganiseerd, en mogelijk ook op zaterdagavond 17 december. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Het belooft een sfeervolle, afwisselende route te worden die u niet wil missen! Meer informatie en aanmelden kan via de volgende link: Salland in de spotlighs – verlichte boerderijenroute

Bekijk hier de website van Salland Boert en Eet Bewust.

 

Land van Cuijk Boert Bewust

Land van Cuijk Boert Bewust werkt samen met YouTuber Govert Sweep

Per toeval kwam Land van Cuijk Boert Bewust YouTuber en avonturier Govert Sweep tegen. De 24-jarige van oorsprong Boxmeerenaar, is vooral bekend bij schoolkinderen van zijn YouTube kanaal en NPO3 Checkpoint. Hij reist de hele wereld over en wil graag samenwerken met de boeren. In juni plaatste en onthulde hij het gewasbord in een veld sperziebonen. Onder de koffie mooie gesprekken gevoerd én de afspraak gemaakt voor een Toer de Boer. Een dag de boer op. Een zeer inspirerende dag.
In oktober onthulde Govert het Land van Cuijk Boert Bewust bord op de boerderij van familie Arts – Peters. De kinderen van de basisschool kwamen belevend leren en een meet en greet met avonturier Govert Sweep. ‘Normaal pak ik het vliegtuig en ga ergens in de wereld op avontuur. Maar dichtbij huis is ook veel te beleven. Door een dag mee te lopen met de Toer de Boer weet ik nu wat er groeit, wat boeren doen en waar mijn eten vandaan komt’, zei Govert Sweep. Met het checken van de QR code op het bord ontdekten de kinderen de website van Land van Cuijk Boert Bewust met meer informatie.
In 2023 staan filmplannen met Govert op de kalender én hij fietst mee met BIG Challenge, farmers against cancer, de Alpe d’HuZes.

Bekijk hier de website van Land van Cuijk Boert Bewust.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

,